Start
Home
VVS WVS
De Werkgroep
CVAP
Waarnemers Totalen
Veranderlijke Sterren
Inleiding
Cataclysmische Veranderlijken
Eclips Veranderlijken
Eruptieve Veranderlijken
Pulserende Veranderlijken
Waarnemen
Hoe?
Programma
Voorbeelden
Rapporteren
Observaties
Lichtcurve generator
Online DB
Publicaties
CV circulaires
Handboek
Variable Stars, Visual Light Curves
Links
Organisaties
Info
 
Quick Links

VVS homepage

WVS Lichtcurve generator

Online WVS DB

AAVSO Charts


De Waarnemingen rapporteren

Waarnemingen dienen maandelijks gerapporteerd te worden aan de werkgroepleider. Je stuurt je waarnemingen zo snel mogelijk na het einde van de maand toe. Zorg ervoor dat de waarnemingen voor de 10de van de volgende maand bij de werkgroepleider binnenkomen. Waarnemingen kan je rapporteren ofwel per post met het AAVSO waarnemingsformulier (te verkrijgen bij de werkgroepleider) ofwel per email.

Waarnemingen gerapporteerd per email moeten voldoen aan het AAVSO formaat.
Er bestaan diverse programma's om het elektronische rapport te maken. In de werkgroep gebruiken de meeste waarnemers een Excel sheet met bijhorende macro's. Door een minimum aan gegevens in te vullen worden de andere gegevens berekend of uit een andere tabel opgehaald. De Excel sheet met instructies is beschikbaar via de VVS FTP site.
In ftp://ftp.ster.kuleuven.ac.be/dist/vvs/variable/OaCMS2_5.zip vind je de Excel sheet met macro's waar je je waarnemingen kan invoeren, de JD wordt berekend, de designation, de gebruikte kaart enz. worden in een andere tabel opgezocht. Een korte handleiding vind je ook in de zipfile. Op het einde van de maand kan je dan ook het waarnemingsrapport genereren.

Indien je vragen of opmerkingen hebt aarzel niet om de werkgroepleider te contacteren! Indien je toch een ander programma gebruikt dan deze Excel sheet moet je er wel voor zorgen dat een header boven de waarnemingen wordt geplaatst en dat de waarnemingen gesorteerd worden volgens designation en JD. Dit is nodig om de controle van waarnemingen te vergemakkelijken. De waarnemingen worden immers niet alleen in een elektronische database opgeslagen! Ieder rapport wordt ook afgedrukt en gearchiveerd. Het gebeurt wel eens dat een waarnemer meldt om de JD of magnitude van een waarneming te corrigeren. Dit moet uiteraard gebeuren in de database en op het afgedrukte rapport. Wanneer het rapport voldoet aan bovenstaande vereisten dan kan de betreffende waarneming eenvoudig opgezocht worden. Begin anders maar eens te zoeken tussen de vele duizenden waarnemingen die jaarlijks gerapporteerd worden.

Copyright 2003 - 2020 Vereniging voor Sterrenkunde - Werkgroep Veranderlijke Sterren