Start
Home
VVS WVS
De Werkgroep
WVS Mailinglist
WVS Meetings
CVAP
Waarnemers Totalen
HADS project
Downloads
Veranderlijke Sterren
Inleiding
Cataclysmische Veranderlijken
Eclips Veranderlijken
Eruptieve Veranderlijken
Pulserende Veranderlijken
Waarnemen
Hoe?
Programma
Rapporteren
Observaties
Lichtcurve generator
Online DB
Publicaties
CV circulaires
Handboek
Variable Stars, Visual Light Curves
Links
Organisaties
Info
 
Quick Links

VVS homepage

WVS Lichtcurve generator

Online WVS DB

AAVSO Charts


Quick Links

VVS homepage

WVS Lichtcurve generator

Online WVS DB

AAVSO Charts

Cataclysmic Variables Alert Programme

In mei 1994 werd in de werkgroep het Cataclysmic Variables Alert Programme (CVAP) opgezet als een waarnemingsprogramma voor een aantal onbekende cataclysmische veranderlijken. Het programma was gelijkaardig, maar complementair aan het Recurrent Objects Programme van de "The Astronomer Group" in Engeland (Hurst 1989).

De Cataclysmic Variables Circulars werden gratis via email uitgegeven om informatie over de activiteit van specifieke cataclysmische veranderlijken te verspreiden. De publicatie van de circulaires en het CVAP werd in 1999 gestopt omdat de VSNET mailing list de rol van snelle notificaties overnam.

CVC archief

Het CVAP bestond uit een aantal weinig waargenomen objecten waarvoor professionele astronomen hun interesse hadden getoond en assistentie hadden gevraagd om deze objecten continu te volgen. Het programma werd vervolledigd met objecten waarvan slechts enkele uitbarstingen waren waargenomen of waarbij afwijkend gedrag was gevonden.

Het CVAP werd officieel aangekondigd in Cataclysmic Variables Circular Nr. 2 (5 mei 1994). Op het programma stonden initieel 12 cataclysmische veranderlijken waarvan de identificatie en/of classificatie onzeker of onbekend was. Voor ieder van deze objecten werden door Paul Van Cauteren kaarten en een sequentie gemaakt gebaseerd op de Guide Star Catalog (GSC). Hoewel de sequenties gebaseerd op de GSC magnitudes niet zo nauwkeurig zijn, lieten deze kaarten ons toch toe om deze objecten, die anders nog jaren ongevolgd zouden blijven, intensief waar te nemen.

Het CVAP werd een aantal keer herzien en bevatte uiteindelijk meer dan 50 objecten. Sinds de start van het CVAP werden heel wat objecten voor het eerst in uitbarsting gevonden sinds hun ontdekking. Deze objecten werden dan zowel visueel als met CCD intensief waargenomen. Hiervan zijn er talrijke voorbeelden te vinden in de CVCs. Er werden bijdragen ontvangen van amateurs in de VS, UK, TsjechiŽ, Hongarije, Denemarken, Finland, Duitsland, Japan, BelgiŽ, enz.

Copyright 2003 - 2024 Vereniging voor Sterrenkunde - Werkgroep Veranderlijke Sterren